Boerenkaas met Italiaanse truffels

Boerenkaas is kaas die echt op de boerderij bereid is. Voor het kaasmaken wordt dagverse melk gebruikt, rechtstreeks van de koe.

De boerenkaas is dus bereid van zogenoemde rauwe melk, die verder geen enkele behandeling heeft ondergaan. Deze melk geeft boerenkaas zo een rijke, krachtige en kenmerkende smaak. Alle smaakeigenschappen van de melk blijven immers behouden.

Boerentruffelkaas is een zeer speciale kaas, omdat deze is gemaakt van rauwe melk met de toevoeging van geraspte zwarte zomertruffel. Deze truffelkaas wordt gemaakt volgens de ambachtelijke boerenkaastraditie. De zwarte truffel komt uit de provincie Piemonte in het noorden van Italie.

Een hele truffelkaas weegt ongeveer 8 kg en wordt op geheel ambachtelijke wijze gemaakt van maar liefst 100 liter melk. Op het einde van het kaasmaken wordt de geraspte zwarte truffel met de wrongel vermengd. De boerentruffelkaas krijgt dan een pekelbad, om de smaak en de houdbaarheid op een natuurlijke manier te verbeteren. Als laatste volgt het rijpingsproces dat een goede balans brengt tussen de smaak van de kaas en die van de truffels.

Boerenkaas truffel