Pecorino

Pecorino is een Italiaanse schapenkaas. De naam is afkomstig van het Italiaanse woord pecora, dat schaap betekent.

Er zijn vele regionale variaties van de Pecorino en de kaas is verkrijgbaar in verschillende fasen van rijpheid. Er zijn harde en vrij zoute kazen als de pecorino romano uit Lazio en Sardinië, die ook buiten Italië volop verkrijgbaar zijn.

De sterk zoute smaak vindt zijn oorsprong in het wassen van de kazen met zeewater tijdens de bereiding. Ook zijn er diverse minder harde en iets zoetige kazen zoals de pecorino sardo, die men in vele variaties in Toscane, Umbrië en Sardinië aantreft en daar tot de populairste kazen behoren.

Pecorino romano

De pecorino romano gebruiken de Italianen veel in pastagerechten, net zoals de bekendere Parmezaanse kaas. Vooral in pastagerechten met sterk smakende sauzen, vanwege de kenmerkende en zoute smaak.

Pecorino sardo

In Sardinië is de pecorino sardo geliefd en deze eet men ook bij pastagerechten met een lichte saus of zonder saus. Pecorino sardo wordt ook veel gemaakt in Toscane en Umbrië, waar in het verleden veel Sardijnen hun schaapskuddes op de geoogste graanakkers kwamen weiden.

Casu marzu

Een bijzondere pecorino sardo is casu marzu, wat Sardijns is voor 'rotte kaas'. Deze kaas wordt van binnen uit opgegeten door larven, wat hem zijn sterke smaak geeft. De Europese Unie heeft casu marzu verboden, maar in Sardinië is deze nog te verkrijgen in een bepaalde tijd van het jaar. Slechts weinig buitenlanders zullen het eten van deze 'bedorven' kaas met krioelende maden kunnen waarderen.

pecorinoRomano