Brie

Brie is een Franse, zachte kaas. Andere bekende zachte kazen zijn Camembert en Herve.

Brie komt van oorsprong uit het departement Seine-et-Marne in de Île-de-France. De meest oorspronkelijke Brie's zijn de Brie de Meaux en Brie de Melun. Beide zijn altijd beschermd geweest, maar er bestaan vele imitaties.

De Brie de Meaux en de Brie de Melun zijn de enige twee Brie-soorten die ook een AOC-keurmerk hebben, een appelation d'origine controlée, wat inhoudt dat strikt gereglementeerd is welke melk, uit welk gebied gebruikt mag worden voor de kaas, en daarnaast hoe de kaas geproduceerd moet worden, hoe en hoe lang de kaas moet rijpen.

Voor de bereiding gebruikt men zowel gepasteuriseerde als rauwe melk. De wrongel wordt niet gesneden of geperst. De kunst van het brie-maken is om de lagen wrongel gelijkmatig in de kaasvormen te scheppen en de wei er goed uit te laten lopen. Wanneer de kaas stevig is geworden, worden deze op (stro)matjes gelegd. Door ze regelmatig te keren en te bestrooien met een speciaal schimmel (Penicillium candidum, Penicillium camemberti en/of Brevibacterium linens) krijgen ze de kenmerkende smaak en vorm. Brie rijpt het best bij constante temperatuur. De allerlekkerste boerenbrie ligt in de nazomer en herfst in de winkel.

Brie