Muntpassage 79, 6001 GL Weert    +31 495 – 536 348    info@kaasenko.nl    |   Bezorging in de regio Weert gratis vanaf 25 Euro

Generic selectors
Exacte resultaten
Zoeken in titels
Zoeken in inhoud
Post Type Selectors

Hoe kun je kaas het beste bewaren en serveren ?

Hoe kaas bewaren: 3 tips

Kaas is een levend product. Koel bewaren is dan ook nodig om bederf tegen te gaan. Je kaas bewaren in de koelkast is al een goed begin. Waar moet je ‘m bewaren: in de groentelade of bovenaan? Hoe moet je de kaas verpakken? En kun je kaas invriezen? Geniet langer van je favoriete Belgische kazen dankzij deze tips.

Heel wat waardevolle smaakstoffen gaan verloren wanneer kaas bij een te lage temperatuur wordt bewaard. Daarom de volgende tips.

  • Kaas bewaren doe je best helemaal onderaan in de koelkast. Liefst in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.
  • Gooi de verpakkingen van je kazen niet weg als je hen op een plank of op een bord presenteert. Restjes kaas voelen zich het best in hun originele verpakking. Gooide je de verpakkingen weg? Geen erg, gebruik bakpapier. Daarin bewaart de kaas het beste. Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming.
  • Net als alle zuivelproducten neemt kaas gemakkelijk geurtjes op, bijvoorbeeld van andere producten in de koelkast. Bewaar kaas daarom altijd goed verpakt. Leg de overige groenten in je groentelade in een andere lade (als jouw koelkast die heeft) of op een andere plank.

Hoelang kan je kaas bewaren?

  • Harde kazen (Hollandse kazen van belegen tot brokkelkaas) kan je over het algemeen het langst bewaren. Ongeopend zo’n twee tot vier maanden, geopend tot zes weken.
  • Halfharde kaas zoals Hollandse jonge en jong belegen, abdijkazen en kruidenkazen gaat ongeopend één tot twee maanden mee, geopend is hij twee tot drie weken houdbaar in de koelkast.
  • Zachte kazen zoals brie soorten en verse (room) kazen kan je het minst lang bewaren omdat ze het meeste vocht bevatten. Ze blijven één tot twee weken goed, bij voorkeur in de originele verpakking.
Belgische kazen

Kan je kaas invriezen?

Heb jij af en toe restjes kaas over? Gooi ze niet weg. Je kan ze gemakkelijk verwerken in quiches of quesadillas. Een andere optie is de kaas invriezen. In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.

Hou er rekening mee dat kaas in blok kan verbrokkelen als je hem ontdooit. Daarom wordt aangeraden enkel geraspte kaas in een hersluitbaar zakje in te vriezen. Handig, want zo heb je altijd snel geraspte kaas bij de hand voor je kaassaus of ovenschotels

Kies er liever voor om de kaas te laten vacumeren. Hierbij wordt de kaas lucht dicht geseald en kunt u de kaas, zelfs buiten te koeling, zeker 4 weken (hoe ouder, des te langer) bewaren. Ook ideaal om op deze manier je favoriete kaas mee te nemen op vakantie

En… hoe kaas serveren?

Neem kaas een half uur voor gebruik uit de koelkast of koele ruimte. Neem niet meer uit dan nodig. De smaak van kaas komt het beste tot zijn recht bij kamertemperatuur. Uitzonderingen zijn roomkaas en kwark, deze kunnen direct uit de koelkast gegeten of verwerkt worden.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kom bij de familie

Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van aanbiedingen, de lekkerste recepten en alles over kaas en meer.

Aanbiedingen

Ook interessant