Hoewel de Hollandse kaasproductie vrijwel helemaal machinaal verloopt, zijn er nog steeds ambachtelijke kaasmakers die op de boerderij kaas maken van rauwe, volle melk.
Daardoor is de smaak van boerenkaas vaak ook voller en rijker dan die van andere soorten. De meeste boerenkazen zijn dan in feite boerengoudse, omdat recept en bereiding vrijwel hetzelfde zijn als die van Goudse kazen.
Het belangrijkste verschil is dat de melk niet is gestandaardiseerd wordt, waardoor de smaak van boerenkaas nogal kan variëren. Bovendien wordt boerenkaas helemaal op traditionele wijze gemaakt.
Het enige moderne tintje is het poreuze plastic laagje dat op jonge kaas word “geschilderd” om ze tijdens de maanden van rijpen te beschermen.
Jonge boerenkaas is nootachtig en vol, met compacte romige textuur en een geur die aan weilanden en vers hooi doet denken. Later wordt de smaak sterker en fruitiger.
In oudere kazen kunnen kleine eiwitkristallen ontstaan, net als bij de Parmezaanse kaas.
Echte Boerenkaas koop je niet bij Albert Heijn, Lidl, Jumbo, Plus of Lidl maar bij een lokale kaaswinkel zoals Kaas & Ko.
-
Boerenkaas 5 KruidenVanaf: €4,25
-
Boerenkaas 3 KruidenVanaf: €4,25
-
Boerenkaas Jong BelegenVanaf: €4,00
-
Vivaldi BoerenkaasVanaf: €3,87
-
Boerenkaas TruffelVanaf: €7,50